Belépés
FõoldalKeresésOldalakRegisztrációBelépés
Hírek
Domain
Kapcsolat
Árak
Letöltés
Webhosting

DOMAIN


Domain: önálló Internet tartomány, az internet címek egy halmazához neveket rendelő adatbázis.

Domain név: az ön webcímének az országazonosító (vagy menzetközi TLD /Top Level Domain/) rész előtti tagja. Saját internetazonosító.
Például, centrumnet.hu esetén a .hu az országazonosító, az centrumnet a domain név. Előnye, hogy a világ a gépét a saját maga által választott néven ismeri fel. Az Cenrumnet a domain szolgáltatások teljes spektrumát nyújtja mindenkinek.

Mik is ezek a szolgáltatások? Az internet címek valójában nem domain nevek, hanem négy részből álló internet protokoll ( IP ) Internet cím illetve számokból álló meghatározó cím ( pl: 193.202.83.150). Mivel ezek a számok nehezen jegyezhetők meg, így nagy a tévesztés lehetősége, ezért vezették be a domain nevek rendszerét. A domain név tehát fedi a valódi internet címet. Amikor egy domain nevet honlapcímként keresünk, speciális névszerverek keresik meg a hozzá tartozó IP címet (a fenn is említet számok halmazát). Egy domain-nak két ilyen speciális névszerverrel kell rendelkeznie, ezek összefoglaló angol neve Domain Name Server röviden DNS. A domain regisztráció magában foglalja az ön által választott név bejegyzését, és a domain-neveket koordináló szervezet ( ISZT ) felé történő valamennyi ügyintézést. A regisztráció egyik feltétele ezen névszerverek megléte. Amennyiben még nem állnak rendelkezésére, úgy vállaljuk hogy saját szervereinken tároljuk. Vállaljuk továbbá, hogy a már regisztrált domain nevet fenntartjuk, illetve a névvel kapcsolatos adatokat szükség esetén módosítjuk.

Al-domain név: Az Internet szolgáltató domainje alá bejegyzett domain név. Például, szeretne "valami" néven al-domaint léterhozni nálunk úgy az valami.centrumnet.hu formában fog szerepelni. Előnye, hogy ingyenes, míg önálló domain nevet létrehozni pénzbe kerül (áraik), és már azonal elindul a szolgáltatás. Természetesen ezt abban az esetben tudjuk biztosítani ha már nem foglalt a választott név. Ehhez tartozik tárhely, tartozik egy web motor (program) ami napi 24 órában programozási tudás nélkül szerkeszthető. Bővebben ITT


DNS: Domain Name Server. A domain név regisztrálásához szükséges két darab speciális szerver ( DNS ) üzemeltetése. Ezek a szerverek tartalmazzák a domain névhez tartozó összes technikai beállítást, meglétük nélkül domain név nem regisztrálható, és nem tartható fenn. A két szervernek független hálózaton kell lennie, külön tápellátással kell rendelkeznie, mert ha az egyik szerver átmenetileg nem érhető el, akkor a másik adja meg a kért címet. DNS szolgáltatás esetén, szolgáltatónk biztosítja, és üzemelteti ezen névszervereket. Igényelhető csak elsődleges, csak másodlagos, illetve elsődleges és másodlagos DNS szolgáltatás. Mivel két különálló szerverről van szó, előfordulhat hogy ezek két külön szolgáltatónál kerülnek elhelyezésre. Célszerűbb, ha ezeket a névszervereket egyazon szolgáltató kezeli, természetesen állunk rendelkezésükre. Cégünk abban az esetben is vállalja ezen szolgáltatásokat, ha a domain nevet nem nálunk regisztráltatta, és tartja fenn.

Amennyiben valamelyik, vagy mindkét DNS-t ön szolgáltatja a domain névhez, még az igénye benyújtása előtt kérjük végezze el és ellenőrizze ezek konfigurációját az ISZT ellenőrző programjával, mert nem megfelelően beállított DNS esetén az igényt nem tudjuk továbbítani.

Felhasználói név
Jelszó
Elfelejtette jelszavát?
Névjegyek

developed by Centrumnet Systems